• vezi mai mult
  Ședința Consiliului municipal Chișinău   
  Primarul general interimar, Silvia Radu, a întreprins o vizită la Piața de vechituri din str. Tăbăcăria Veche și a luat câteva măsuri în sprijinul cetățenilor   
  Lucrări planificate de curăţare sanitară a arborilor   
  Şedinţa operativă a serviciilor Primăriei Chişinău   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primăria municipiului Chişinău l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin

  Primăria municipiului Chişinău l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin

   07.04.2017    473 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, ales în mod democratic, care ar fi împlinit 81 de ani.

  Angajații municipalității au depus flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei Chișinău, iar un grup de elevi de la liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol i-au adus un omagiu fostului primar.

  Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995) a fost un promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, președinte al Consiliului municipal Chișinău și primar de Chișinău, ales pe cale democratică (1990-1994).

  În calitate de primar al Chișinăului, printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Danti Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.