• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Deschiderea rutei noi de troleibuz nr. 28, „str. Ceucari - Parcul de Troleibuze nr. 2” (VIDEO)

  Deschiderea rutei noi de troleibuz nr. 28, „str. Ceucari - Parcul de Troleibuze nr. 2” (VIDEO)

   21.07.2021 09:57    2750 Accesări    

  Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi a fost lansată o nouă rută de troleibuz, nr. 28, care face legătura între sectorul Botanica și cartierul Poșta Veche, traversând str. Columna în adiacentul Pieței Centrale. Noua linie are denumirea „str. Ceucari - Parcul de Troleibuze nr. 2". Lungimea totală traseului este de 26 km, tur/retur, unde vor circula 6 troleibuze clasice din dotarea RTEC. Intervalul de circulație va fi de cca 15 minute.  

  La eveniment a participat Primarul General, Ion Ceban, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, directorul Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău", Dorin Ciornîi și reprezentanți mass media.  

  Edilul capitalei a menționat că noua rută va conecta cartierul Poșta Veche cu sectorul Botanica, inițial cu 6 unități, după care se vor face ajustări, în dependență de fluxul de pasageri. De asemenea, Ion Ceban a precizat că în zona străzii E. Doga, pe partea dreaptă vor fi stopate orice opțiuni de parcare, pentru a nu afecta circulația transportului public. Între timp, municipalitatea va propune o nouă viziune de organizare a parcărilor în zona centrală a urbei.

  Totodată, e de menționat că linia de contact de pe strada Columna, cu o lungime de peste 2 km este nouă (construită în anii 2020-2021). Aceasta permite transportului electric să circule în zona de centru și spre cartierul Telecentru. De asemenea, rețeaua de contact va fi utilizată în cazurile când sunt prevăzute evenimente de masă în PMAN, iar transportul public va ocoli perimetrul Pieței.

  Directorul Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău", Dorin Ciornîi a precizat că noua rută, nr. 28 a fost identificată ca o soluție la cererile din partea cetățenilor care locuiesc la Poșta Veche, deoarece linia nr. 25 nu făcea față fluxului de pasageri, deși a fost suplinit cu unități articulate. „Cu această rută, considerăm că va fi soluționată și problema din str. Sarmizegetusa, acolo unde linia nr. 20, cu 5 unități de transport, nu făcea față solicitărilor", a spus directorul RTEC.

  Ruta de troleibuz nr. 28 va avea următorul itinerar:

  Tur:  str. Ceucari - Calea Orheiului - bd Renașterii Naționale - bd. Gr. Vieru - str. C. Tănase - str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni - str. Columna - str. V. Alecsandri - str. București - str. Ciuflea - bd. C. Negruzzi - bd. Iu. Gagarin (Gara) - șos. Muncești - Parcul de Troleibuze nr. 2.

  retur: Parcul de troleibuze nr. 2 - str. Burebista - str. Sarmizegetusa - bd Iu. Gagarin (Gara) - bd. C. Negruzzi - str. Ciuflea - str. București - str. A. Pușkin - str. C. Tănase - bd. Gr. Vieru - bd. Renașterii Naționale - Calea Orheiului - str. Ceucari.