• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Un nou caz de prejudiciere a municipalității cu milioane de lei, într-un dosar de rezonanță, cu implicarea „Oferta Plus" SRL

  Un nou caz de prejudiciere a municipalității cu milioane de lei, într-un dosar de rezonanță, cu implicarea „Oferta Plus" SRL

   11.10.2021 16:59    445 Accesări    

  Primăria municipiului Chișinău riscă să fie prejudiciată cu 7,6 milioane de lei, într-un alt dosar de rezonanță, cu implicarea companiei „Oferta Plus” S.R.L. Informații în acest sens au fost prezentate de Primarul General, Ion Ceban, luni, 11octombrie, curent, în cadrul ședinței operative săptămânale.    

  Edilul a prezentat succint derularea cazului, calificând hotărârea de judecată drept una abuzivă în raport cu APL Chișinău. Totodată, Primăria Chișinău a sesizat mai multe instituții de stat referitor la cazul enunțat, în sensul monitorizării situației, cu luarea măsurilor ce se impun, în limitele competențelor.

  Astfel: SRL „Oferta Plus” a depus cererea de chemare în Judecătoria Bălți (sediul Central) privind validarea popririi din contul Primăriei Chișinău și Consiliului municipal, în sumă de 3.750.000 lei, cu titlu de datorie și 3.939.534 lei cu titlu de dobândă de întârziere.

  Prin hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021 cererea companiei „Oferta Plus" S.R.L. a fost admisă integral.

  Mai grav este că instanța a dispus suplimentar și încasarea dobânzii de întârziere în sumă de 3.939.534 lei, contrar legislației în vigoare și fără a argumenta temeinicia soluției pronunțate.

  Consider hotărârea respectivă una absolut abuzivă, întrucât suma dispusă de a fi încasată din contul bugetului public municipal, anterior a fost subiect de dezbateri în instanțele naționale.

  La data de 16 ianuarie 2006, Societatea ,,Grandteam" LLC (o companie cu sediul în SUA), a acționat în instanța de judecată S.C. „Sintec Gaz" SRL și Consiliul municipal Chișinău, solicitând încasarea în mod solidar a sumei de 3.750.000 lei.

  În procesul respectiv a participat compania „Oferta Plus" S.R.L., în calitate de intervenient accesoriu.

  Ca finalitate a procesului respectiv, prin decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006, s-a dispus încasarea sumei de 3.750.000 lei doar din contul companiei „Sintec Gaz" S.R.L., iar cerința cu privire la încasarea din contul Consiliului municipal Chișinău a sumei de 3.750.000 lei catalogându-se ca cerință neîntemeiată.

  Mai târziu, prin Încheierea Curții de Apel Economice din 01 aprilie 2008, compania S.R.L. „Oferta Plus”, în calitatea de succesor, s-a subrogat în drepturile procesuale cu compania „Granteam" LLC, inclusiv și în dreptul privind încasarea sumei de 3.750.000 lei de la compania ,,Sintec Gaz" S.R.L.

  La ziua de astăzi, în situația creată, compania „Oferta Plus" S.R.L. a ajuns să dețină două hotărâri pronunțate de instanțe judecătorești diferite, cu privire la încasarea uneia și aceleiași sume în valoare de 3.750.000 lei, într-un caz de la compania „Sintec Gaz" S.R.L. (având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006), iar în celălalt de la Primăria municipiului Chișinău și Consiliul municipal Chișinău (reieșind din hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021).

  Însă, ținând cont partea motivată a deciziei Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006, rezultă că Primăria municipiului Chișinău nu are obligația de achitare a sumei în valoare de 3.750.000 lei, cerința respectivă fiind respinsă ca una neîntemeiată.

  ÎN PREZENT:

  Primăria municipiului Chișinău a contestat hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021, cauza urmând a fi examinată de Curtea de Apel Bălți, în timpul apropiat.

  Suplimentar, Primăria municipiului Chișinău a sesizat mai multe instituții de stat despre situația creată, în sensul monitorizării situației respective, cu luarea măsurilor ce se impun, în limitele competențelor acestora.