• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Consiliul Municipal Chișinău a decis alocarea surselor financiare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului produs la o mansardă din str. Ion Pelivan, 17/3

  Consiliul Municipal Chișinău a decis alocarea surselor financiare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului produs la o mansardă din str. Ion Pelivan, 17/3

   04.11.2021 15:50    396 Accesări    

  Consiliul Municipal Chișinău a votat joi alocarea de surse financiare din contul Fondului de rezervă al capitalei pentru compensarea valorii bănești a apartamentelor arse în incendiul din 23 octombrie, a. c., la o mansardă din strada Ion Pelivan, 17/3, sectorul Buiucani. Proiectul a fost aprobat cu votul a 47 de consilieri.

  Potrivit aceleiași decizii adoptate, s-a convenit alocarea mijloacelor financiare din contul Fondului de Rezervă, pentru efectuarea lucrărilor de înlăturare a consecințelor incendiului la acoperișul blocului locativ enunțat.

  Aleșii locali au acceptat acordarea sumei de 9000 lei per metru pătrat de locuință, cu condiția că toți locatarii vor accepta acest ajutor. Astfel, valoarea totală cu care vor fi despăgubiți cetățenii vizați constituie 4,4 milioane de lei. 

  Măsura a fost luată la solicitarea oamenilor, pentru că majoritatea proprietarilor apartamentelor distruse în incendiu au indicat în actele de proprietate sume mai mici decât valoarea reală a imobilelor.

  Potrivit raportorului asupra proiectului de decizie, Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, suprafața totală a apartamentelor care au ars este de 448m², iar cea mai mare locuință are 30m². Totodată, doar în cazul a 3 locuințe, în acte a fost indicată suma reală a investiției, iar într-un singur caz apartamentul este asigurat (deoarece locuința a fost achiziționată prin împrumut bancar).

  Amintim că municipalitatea a deschis conturi bancare în lei moldovenești, precum și în valută (dolari, euro și lei românești) în scopul acumulării de donații pentru familiile care au rămas fără locuințe și fără bunuri, ca urmare a incendiului produs la o mansardă din strada Ion Pelivan, sectorul Buiucani.

  Municipalitatea mai urmează să acorde pătimiților și câte un ajutor material unic în valoare de 50 mii lei, pentru mobilier/bunuri personale care au fost distruse de foc.