• vezi mai mult
  Program zilnic de întreținere a drumurilor și salubrizare a teritoriului   
  DEZBATERI PUBLICE: Situaţia actuală privind administrarea ÎMGFL-urilor din Chişinău şi pregătirea fondului locativ către sezonul rece 2017 - 2018   
  Sistarea livrării gazelor naturale pe anumite adrese   
  Suspendarea traficului rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Lansarea pe linie a primului troleibuz asamblat la Chişinău

  Lansarea pe linie a primului troleibuz asamblat la Chişinău

   17.07.2012    1552 Accesări    

  Primarul general, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la lansarea pe linie a primului troleibuz asamblat la Chişinău, în conlucrare cu compania „Belkommunmash" din Minsk. Alte patru unităţi se află deja în atelierul Regiei Transprt Electric (RTEC), unde are loc asamblarea. La eveniment au participat reprezentanţi ai delegaţiei UE în Moldova, ai companiei „Belkommunmash", reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi compozitorul Eugen Doga, cetăţan de onoare al municipiului Chişinău. 

  Primarul de Chişinău a calificat evenimentul de lansare pe linie a primului troleibuz asamblat la RTEC drept renaşterea industrială a municipiului Chişinău, mai ales că are loc în data de 17 iulie, când se împlinesc 576 ani de la prima atestare documentară a Chişinăului. Dorin Chirtoacă a ţinut să sublineze că acest proiect este posibil graţie încrederii locuitorilor municipiului în actuala administraţie, dar şi datorită reformelor din ultimii ani.

  La rândul său, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Shuebel a declarat că susţinerea proiectului „Dezvoltarea transportului public în municipiul Chişinău", graţie căruia anul trecut au fost achiziţionate 102 troleibuze pentru capitală este cea mai reuşită colaborare făcută de UE în parteneritul estic, împreună cu Belarus în Republica Moldova.

  Municipalitatea îşi propune asamblarea a 10 troleibuze până la finele acestui an şi circa 50 anual, astfel ca în 2-3 ani să fie reînoite toate parcurile de troleibuze din capitală. Mai apoi, autorităţle locale intenţionează să producă unităţi de transport cu componente din Belarus pentru oraşele Bălţi, Tighina şi Tiraspol.

  Camera de licenţiere a R. Moldoova a confirmat dreptul RTEC de a asambla şi de a livra troleibuze pe piaţa din republică. Potrivit directorului Regiei, Gheorghe Morgoci, 15% din procesul tehnologic de asamblare a troleibuzelor are loc la Chişinău, precum şi rodarea şi emiterea la linie. RTEC îşi propune să ajungă la 20-30% asamblare locală, astfel ca preţul trolebuzelor să fie mai mic.

  Troleibuzele asamblate la Chişinău costă circa 135 mii Euro, cu 10 mii Euro mai ieftine decât cele achiziţionate de la uzină.  Noul troleibuz va circula pe ruta nr. 21.

  Direcţia Relaţii Publice,
  Primăria mun. Chişinău