• vezi mai mult
  Ședinţa Comisiei pentru gospodăria locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicaţii şi ecologie   
  Funcţii vacante în cadrul instituţiilor de învăţământ din municipiul Chişinău   
  Demararea lucrărilor de reparaţie capitală a străzii Ion Creangă   
  În acest an, de sărbătorile de iarnă în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat un brad artificial   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primăria Chişinău a sesizat Procuratura Generală privind activitatea depozitului de deşeuri de la periferia oraşului

  Primăria Chişinău a sesizat Procuratura Generală privind activitatea depozitului de deşeuri de la periferia oraşului

   08.08.2018    2981 Accesări    

  Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova privind activitatea ilegală a gunoiştii de pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni, de la periferia capitalei, în apropierea albiei râului Bâc.

  În demersul semnat de primarul interimar, Ruslan Codreanu, se menţionează că „anumite persoane fizice / juridice gestionează depozitul pentru deşeuri din construcţii şi demolări, în mod abuziv şi neautorizat, creând astfel o adevărată bombă ecologică pe teritoriul municipiului Chişinău. Pe această platformă se depozitează şi alte deşeuri care fac parte din fluxul periculoase şi anume anvelope uzate, deşeuri din azbest, deşeuri de membrane bituminoase, uleiuri uzate".

  În altă ordine de idei, în adresarea către Procuratura generală se relatează că gunoiştea nu este la evidenţa organelor de protecţie a mediului şi există riscul major ca să fie poluat râul Bâc. „În apropierea acestui sector sunt construite două prize de apă subterane - Priza de apă „Petricani" şi Priza de apă „Ghidighici". Structura geologică a terenurilor din zonă este constituită din calcare recifale permeabile, care constituie rocile magazin ale orizonturilor acvifere Sarmaţianul Mediu şi Sarmaţianul Superior, care alimentează prizele de apă respective şi care se răspândesc până la sudul republicii şi constituie sursă de alimentare centralizată cu apă potabilă pentru localităţile din centrul şi sudul ţării", se subliniază în demersul Primăriei municipiului Chişinău. De asemenea, primarul general afirmă că există informaţii precum că anumite persoane percep în mod ilegal taxe de  la cei care depozitează deşeurile pe această platformă.

  În context, primarul interimar solicită Procuraturii Generale a Republicii Moldova examinarea cazului şi sancţionarea persoanelor vinovate, precum şi intervenţia organelor de drept pentru a sista activităţile de depozitare a deşeurilor în zonă.